Hatha jóga eszközei

A jóga 10 köre

1. Ászanák: testgyakorlatok, amelyek a fizikai és energetikai test tökéletesítése mellett az akaraterő és az önbizalom fejlesztésére szolgálnak. Az ászanák olyan testtartások, melyek testi és mentális egyensúlyt adnak a gyakorló számára. Nem testnevelési gyakorlatok, hanem olyan kitartott testhelyzetek, amelyek révén a gyakorló bizonyos mértékben kontrollt szerezhet teste és annak folyamatai felett. Az ászanák csökkentik a fáradtságot, növelik az életenergiát, megnyugtatják az idegrendszert és segítik a koncentrációt.

2. Pránajáma: légzőgyakorlatok, amelyek a légzés tudatosításával és irányításával igyekeznek befolyásolni az energetikai történéseket a testben.

3. Kriják: tisztító gyakorlatok, amelyek a fizikai és energetikai testet illetve az érzékszerveket hivatottak megtisztítani.

4. Dháraná: koncentrációs gyakorlatok, amelyek a tudat akaratlagos fókuszálásával egyszerre pihentetik és edzik az idegrendszert, illetve segítik az elme működésének megértését.

5. Prathjahára: relaxáció, amely éber, de passzív tudatállapotot hoz létre.

6. Dhjána: meditáció, amely az elmefolyamatok időleges felfüggesztését célozza.

7. Mantra: recitálás, mely az anyag rezgését hivatott befolyásolni, illetve monoton ismétléssel tisztítják a tudatot.

8. Mudrák: szimbolikus test és kéztartások.

9. Bandhák: energetikai és izomzárak, amelyek az energia áramlását szabályozzák a testben.

10. Filozófia: a gyakorlás eszmei háttere.


© 2016 Szenes Gabriella gerincjóga oktató 70 328 4971
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el